Osrednja slovesnost ob Dnevu migrantov

Datum: 19 Dec 2018 18:31:01
18. december je bil leta 2000 razglašen za mednarodni dan migrantov kot spomin na sprejetje Mednarodne konvencije o zaščiti pravic delovnih migrantov in članov njihovih družin v letu 1990.

V okviru projekta "Učenje za drugo življenje - pomoč pri nastanitvi in oskrbi prosilcev za mednarodno zaščito 2018 - 2020", ki ga financira Sklad za azil, migracije in vključevanje ter Proračun RS smo s prosilci za mednarodno zaščito pripravili osrednjo prireditev ob 18. decembru - Svetovnem dnevu migrantov.

Namen projekta je aktivno vključevanje prosilcev za mednarodno zaščito v slovensko okolje, individualna in kolektivna svetovanja, kreativne delavnice, socialne in didaktične igre, športne aktivnosti, družabno udejstvovanje, spodbujanje asertivnosti, praktične oblike pomoči pri integraciji, posredovanje pri strokovnih službah in državnih institucijah ter obveščanje javnosti, ter k razvoju medkulturne občutljivosti.

Ob 18:00 je v azilnem domu potekala osrednja prireditev, ki jo je Društvo UP organizirali skupaj s prosilci za mednarodno zaščito. Častna gostja večera je bila Irena Yebuah Tiran, slovenska mezzosopranistka ganskih korenin. Na prireditvi se je predstavila tudi plesna skupina LUNA, ki jo sestavljajo otroci in odrasli plesalci - prosilci za mednarodno zaščito.

Prireditve se je udeležil tudi namestnik generalnega sekretarja vlade, mag. Igor Lakota, vodja sektorja za sprejem in oskrbo migrantov mag. Katarina Štrukelj, socialna služba, kot tudi drugi številni gosti,  podporniki in prostovoljci. Pokazali smo obraz drugačne, sprejemajoče družbe - družbe, v kakršni si želimo živeti.

Direktorica Urada za oskrbo in integracijo migrantov, ga. Mojca Špec Potočar je zaključila:

Ugotavljamo, da se je odstotek oseb, ki so zaprosile za mednarodno zaščito pri nas in Slovenijo že zapustile, letos zvišal za deset odstotkov v primerjavi z lani. Približno 95 odstotkov teh ljudi je že zapustilo Slovenijo. To je njihova svobodna volja.«

Ob 18:00 pa smo sodelovali na Sejmu dobrih praks, ki ga je v okviru projekta WANNE organiziral Mirovni inštitut in Društvo Humanitas, v Narodnem muzeju v Ljubljani.

 

Osrednja slovesnost ob Dnevu migrantov Osrednja slovesnost ob Dnevu migrantov Osrednja slovesnost ob Dnevu migrantov Osrednja slovesnost ob Dnevu migrantov