20. junij - Svetovni dan beguncev #spoznavajmose

Datum: 21 Jun 2019 21:46:13
#spoznavajmose: Preko športa in zgodb do boljšega razumevanja

V četrtek, 20. 6. 2019, so v Ljubljani potekali športni in kulturni dogodki ob obeležitvi Svetovnega dneva beguncev. Ob tej priložnosti so se imeli priložnost predstaviti begunci in prosilci za mednarodno zaščito, ki živijo v Sloveniji. Iskali smo priložnosti za spoznavanje in skupno gradnjo trajnostnih skupnosti.

Na športnih dogodkih, ki so potekali na Letnem telovadišču Ilirija se je zbralo preko 100 udeležencev, ki so oblikovali ekipe in odigrali turnirje fairplay nogometa, prav tako so se pomerili v košarki, odbojki, pokazali so nam, kako se igra kriket, otroci pa so se zabavali na napihljivem gradu.

V večernih urah so se prosilci za azil in begunci predstavili s svojimi zgodbami, ki so jih po vzoru TEDx predstavili občinstvu v Festivalni dvorani. Pretresljive zgodbe, ki pa so hkrati tudi polne upanja in vere v boljši svet, so spremljali glasbeni in plesni vložki najrazličnejših skupin, od indijskih, do palestinskih plesalk in plesalcev pa do nastopa plesne skupine otrok iz Azilnega doma in predstave Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.  K strpnejši družbi v barvitem svetu je pozval tudi Ljubljanski raper Zlatko, ki nas je opomnil, da je kljub vsemu svet zelo lep.

O projektu: Obeležitev svetovnega dneva beguncev v Sloveniji

Letošnja obeležitev Svetovnega dne beguncev je prva v seriji projekta Obeležitev svetovnega dneva beguncev, ki ga izvajamo Društvo Odnos in Inštitut za afriške študije v sodelovanju z Društvom UP med leti 2019 in 2021. V tem okviru bomo organizirali vrsto dogodkov in aktivnosti, kot so spoznavne čajanke in izobraževanja s ciljem medsebojnega razumevanja in spoštovanja ter doprinosa k boljšemu in lažjemu vključevanju beguncev v slovensko okolje in oblikovanju trajnostnih skupnosti. Projekt je financiran s strani Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov in Sklada EU za azil, migracije in vključevanje (AMIF).

Informacije za medije: Špela Majcen Marušič, 070 868 457

20. junij - Svetovni dan beguncev #spoznavajmose 20. junij - Svetovni dan beguncev #spoznavajmose 20. junij - Svetovni dan beguncev #spoznavajmose 20. junij - Svetovni dan beguncev #spoznavajmose