Ženske, ki vezejo pripoved / Story of women

Ženske, ki vezejo pripoved / Story of Women je projekt o tekstilno duhovnem popotovanju žensk, različnih starosti, narodnosti, verskih izpovedi in življenjskih okoliščin. Pod okriljem oblikovalsko umetniške skupine Oloop in Društva Up nastaja osem mesecev. V projekt so vključene pripovedi in ročno delo žensk iz Dnevnega centra - Hiša sreče, ki deluje v okviru Društva UP in prosilk za mednarodno zaščito iz ljubljanskega Azilnega doma. Projekt se zaključuje z otvoritvijo velike Vezene tekstilne stene in predstavitvijo kratkega filma Ženske, ki vezejo pripoved, v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, v četrtek, 20. 12. 2018 ob 18.00 uri.

Vezena tekstilna stena – Kaj te prebuja in osrečuje? Kaj je pomembno – zate?

Na začetku smo ustvarile krog zaupanja – izhodišče za povezovanje in ustvarjanje, znotraj katerega smo odprle vprašanja in poslušale individualne pripovedi. Iz nastalih zapisov smo izluščile ključne besede, ki so postale gradniki za likovno interpretacijo vzorcev, zgrajenih iz drobnih črt, našega vezilskega notnega zapisa. Kot kontrast običajni vezenini, ki se prilega roki in telesu, smo naše pripovedi zapisale v prostorsko doživetje, na veliko vezilsko tekstilno steno, ki se dotika tal. Vezena tekstilna stena je nastajala v Hiši sreče na Jesenicah in v Azlinem domu v Ljubljani.

Projekt Ženske, ki vezejo pripoved / Story of Women sofinancirajo U.S. Embassy Ljubljana, Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Zavod Oloop in Društvo UP Jesenice.

Ženske, ki vezejo pripoved / Story of women