Warning: mysqli_connect() [function.mysqli-connect]: Headers and client library minor version mismatch. Headers:100611 Library:100505 in /home/upjese56/public_html/myportal/libraries/mysqli.class.php on line 5
Razkrite roke

Razkrite roke

Naslov namiguje na zakrite obraze žensk, ki s svetom komunicirajo preko svojih ljubečih, spretnih in marljivih rok. Gre za ustvarjalno-izobraževalen projekt, namenjen socializaciji ter dvigu zaposljivosti brezposelnih priseljenk iz Bosne in Hercegovine, Makedonije in Kosova, živečih na Jesenicah in okolici. Istoimenska razstava predstavlja njegov zaključek in je namenjena prikazu ustvarjalnega procesa ter rezultatov projekta.
Čigave so roke?

V Slovenijo so jih pripeljale različne življenjske zgodbe, naključja, razmere v domovini. Druži jih nekaj skupnega - vztrajnost, potrpežljivost, spretnost, natančnost, ljubezen do dela z rokami. Starejše med njimi so se v mladosti preko ženskih prednic naučile tekstilnih ročnih spretnosti, kot so vezenje, pletenje, kvačkanje; mlajše pa so stik s tovrstnim delom že skoraj povsem izgubile. Prihajajo iz kulturnega okolja, ki je na področju tekstilne kulturne dediščine izredno bogato in v določenih segmentih sorodno slovenskemu. Večina jih skrbi za številčne družine. Nekatere od njih so upokojene, redke zaposlene, druge zaposlitev iščejo, tretje si želijo delati doma. Nekatere dobro govorijo in razumejo slovensko, nekatere ne. Zato so predvsem slednje v srečanjih videle tudi novo možnost za spoznavanje in utrjevanje slovenskega jezika. Vse pa prežema potreba po ročnih delih, po finančni neodvisnosti, po druženju izven družinskega kroga, po povezavi z lastnimi kulturnimi koreninami.

Kaj sledi?

Rezultat projekta je kolekcija sodobno oblikovanih ročno izdelanih tekstilnih izdelkov, ki se v estetskem in vsebinskem izhodišču naslanja na tekstilno kulturno dediščino ranljive skupine in se oplaja s slovenskim izročilom. Obe tradiciji sta na svež in sodoben način prepleteni in preoblikovani v duhu časa ter tako primerni za sodobnega človeka. Z ustvarjalno-izobraževalnim projektom Razkrite roke želijo ustvarjelke predstavnicam ranljive skupine pomagati pri večji zaposljivosti na področju kulture, pri iskanju dodatnega zaslužka ter ustvarjanju podpirajočega skupinskega delovnega okolja. Že nekaj let se namreč zanimanje za ročna dela in izdelke s tako imenovano dodano vrednostjo povečuje.

Projekt vodi Zavod za sodobno tekstilno umetnost in oblikovanje OLOOP iz Ljubljane v sodelovanju s Človekoljubnim dobrodelnim društvom UP iz Jesenic. Več v fotogaleriji: http://www.up-jesenice.org/fotogalerija?p=30

Projekt Razkrite roke delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov, razvojne prioritete: »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti«; prednostne usmeritve: »Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti«.
Razkrite roke