Zagon solidarnostne agende na Jesenicah

Datum: 26 Apr 2019 09:03:16
Za solidarnost, ki predstavlja prostovoljno družbeno kohezijo, nikoli ni prepozno, sploh če spodbujamo dialog v tej smeri. K temu se je zavezal tudi zavod MOVIT, ki v namen širjenja solidarnosti prireja sklop dogodkov pod imenom Dajmo solidarnosti zagon.

"Solidarnost je investicija v lastno varnost" je glasila ena izmed številnih misli, ki so se porodile na regionalnem dogodku "Dajmo solidarnosti zagon", ki smo ga skupaj z Zavodom Movit organizirali na Jesenicah. Dogodek se je odvijal 24. aprila v prelepi Banketni dvorani Gornjesavskega muzeja.

47 mladih iz Srednje šole Jesenice, Gimnazije Jesenice, EVS študenti iz Zavoda Manipura, begunci in prosilci za mednarodno zaščito ter številni prostovoljci Društva UP, ki jih je v uvodnem nagovoru nagovoril župan Občine Jesenice, g. Blaž Račič, so odprli razpravo o solidarnosti ter možnostih in priložnostih, ki jih imamo v okviru Evropske solidarnostne enote.

Srečanje je bilo zelo interaktivno, sestavljeno iz izkustvenih aktivnosti in poglobljenih razprav o solidarnosti. Izbira teme je povezana s programom Evropska solidarnostna enota, ki je luč sveta, kot samostojni program EU na področju mladine, ugledal septembra 2018.

Nekaj misli s srečanja:
- Hočemo spremeniti našo prihodnost, nočemo samo gledati, kaj se dogaja.
- Nismo sami tukaj.
- Želja je, da ne bi bilo več konfliktov in vojn.
- Vsak od nas je vzor za druge.
- Več prijaznosti med ljudmi in ohranjanje kultur.
- Če bi ljudje med seboj sodelovali, bi hitreje prišli do rešitev.
- Prenehati bi morali z izrazi drugačen, različen, drugi, ker smo na koncu vsi različni!
- Če hočeš pomagati ljudem, moraš začeti sam s sabo.
- Nasmej se in svet se bo smejal s tabo
- Solidarnost se zgodi, ko so ljudje v težkih situacijah in potrebujejo pomoč.
- Ko pomagaš, zažariš.
- Ne imej pogleda samo naravnost, temveč glej v širino.

Za pogostitev so poskrbele članice Društva UP, ki v projektu Razkrite roke izdelujejo unikatne ročno izdelane tekstilne izdelke. Vsak izmed udeležencev pa je prejel tudi rokovnik Yummy, donacijo Anine zvezdice.


Zagon solidarnostne agende na Jesenicah Zagon solidarnostne agende na Jesenicah Zagon solidarnostne agende na Jesenicah Zagon solidarnostne agende na Jesenicah