Predstavitev knjige Aide Silić: Shukran

Datum: 07 Apr 2018 19:14:35
Prostovoljka Društva UP, Aida Silić, ki že vrsto let pomaga beguncem pri vključevanju v slovensko družbo, je svoja doživetja in občutke strnila v knjigo Shukran, kar v arabskem jeziku pomeni "hvala".
Mlada Jeseničanka Aida Silić je napisala knjigo o svojem prostovoljnem delu z begunci. Kot pravi, se je njena povezanost z ljudmi iz Sirije, Afganistana in od drugod povečevala s količino popitega čaja, ki ga je spila z njimi. »Občudujem jih. Spoštujem jih. Imam jih rada,« je zapisala v knjigi.

Predstavitev knjige, ki je bila 15. marca 2018 ob 18:00 v Banketni dvorani v Kolpernu se je udeležilo veliko število slušateljev. Na predstavitvi, ki jo je moderirala Faila Pašić Bišić, so sodelovali:

- Ali R Taha, mladi glasbenik iz Sirije
Sajdin Horozović - študent instrumentalne pedagogike iz Celovca
- Aleksandra Zibelnik Badii, ki kot prostovoljka pomaga begunskim otrokom.

Knjigo lahko kupite v Hiši sreče, C. Maršala Tita 63, 4270 Jesenice, vsak delovni dan med 10:00 - 18:00. 

Nekaj utrinkov iz intervjuja, objavljenega v Gorenjskem Glasu, 7. aprila 2018:

"Vsak od njih nosi svojo zgodbo. Med njimi so odvetniki, profesorji, učitelji, ki so v svoji domovini izgubili vse. Bile so družine, ki so potrebovale mesec, dva, da so sploh lahko spregovorile o tem, kaj se jim je zgodilo. A kljub vsemu so ti ljudje našli moč in so pripravljeni začeti znova, želijo ostati v Sloveniji in so pripravljeni prispevati svoje znanje. Učijo se slovensko, otroci hodijo v šolo, trudijo se dokazati, da se zmorejo integrirati,« pravi Aida Silić, mlada, komaj 22-letna Jeseničanka, študentka etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Aida je pred dnevi predstavila svoj knjižni prvenec, knjigo o svojem srečevanju z begunci, z naslovom »Shukran«. Beseda v arabščini pomeni »hvala«, kar je beseda, ki jo je Aida najpogosteje slišala v stiku z njimi. Takoj po začetku begunske krize, ko je begunski val pljusknil tudi mimo Jesenic, je Aida pod okriljem jeseniškega društva UP kot prostovoljka začela pomagati beguncem. Najprej na Jesenicah, zatem pa v azilnem domu v Ljubljani."
Predstavitev knjige Aide Silić: Shukran Predstavitev knjige Aide Silić: Shukran Predstavitev knjige Aide Silić: Shukran