Praznovanje praznikov prosilcev za mednarodno zaščito

Datum: 24 Aug 2018 13:48:03
Razvoj in uveljavitev kulturnih dejavnosti prosilcev za mednarodno zaščito v širši slovenski družbi pomeni kulturno integracijo in ustvarjanje pozitivne predstave o večkulturnosti na naših tleh.

22. avgusta smo v Azilnem domu na Viču praznovali kurban bajram, ki ga obeležujejo muslimani po celem svetu. Praznovanje se je pričelo z nastopom plesne skupine, ki deluje v okviru projekta "Pomoč pri nastanitvi in oskrbi prosilcev za mednarodno zaščito", nadaljevalo pa s kulinarično predstavitvijo držav iz katerih prihajajo prosilci.

Praznovanje so podprli številni donatorji, ki vseskozi sodelujejo pri materialni podpori za kvalitetno izvedbo socialnih dejavnosti. 

Prosilci za mednarodno zaščito zaradi kulturnega pluralizma praznujejo veliko praznikov, med katerimi so najbolj prepoznavni: Đurđevdan, Norooz - iransko novo leto, Ramazanski in kurban bajram, Svetovni dan Romov, Veliko noč, Božič, materinski dan... . Vsaka država, vsak narod, ima svoje praznike in ti prazniki pogosto segajo preko državnih meja. Skupine, ki si pri nas delijo isti prostor ta prostor bogatijo z novo vsebino. Slovenija s tem namenja posebno pozornost najšibkejšim, kamor sodijo tudi prosilci za mednarodno zaščito. 

V Sloveniji smo ponosni, da je skrb za manjšine pri nas ustaljena praksa. V veliko zadoščenje nam je, da medsebojna vprašanja rešujemo tako, kot se za demokratično Evropo spodobi.

Praznovanje praznikov prosilcev za mednarodno zaščito Praznovanje praznikov prosilcev za mednarodno zaščito Praznovanje praznikov prosilcev za mednarodno zaščito