Na strokovnem obisku v Splošni bolnišnici Jesenice

Datum: 25 Apr 2018 10:54:40
V okviru projekta OrientAkcija so se udeleženke udeležile strokovnega obiska v Splošni bolnišnici Jesenice.
Izbrane kandidatke, ki smo jih vključili v program socialne aktivacije OrientAkcija,  krepimo na osebni ravni in omogočamo njihovo vključevanje v delovno aktivnost ter približevanje vstopu na trg dela. V programu pridobivajo tudi funkcionalna znanja in socialne kompetence. 

V okviru projekta obiskujemo institucije v lokalnem okolju, ki pri vključevanju oseb z migrantskim ozadjem igrajo pomembno vlogo. 

Dne, 24. aprila 2018 smo obiskali Splošno bolnišnico Jesenice, kjer smo spoznavali sistem delovanja, urgentne obravnave, jezikovne možnosti ter preventivno zdravljenje žensk. Po uvodni predstavitvi Sandre Jerebic, PR SBJ smo si ogledali prostore Splošne bolnišnice Jesenice in njene pridobitve (urgentni center, ginekološko-porodniški oddelek). 

Udeleženke so bile s sprejemom in predstavitvijo delovanja SBJ izredno zadovoljne, saj je SBJ tudi potencialni delodajalec za zaposlovanje žensk priseljenk, ki v lokalnem okolju zaposluje preko 600 ljudi. Glede na jezikovne ovire s katerimi se soočajo pri vključevanju v novo okolje, je SBJ dokaz, da so vse ovire premagljive, saj v prvo vrsto postavijo človeka, ki potrebuje pomoč. 

Iskrena hvala Sandri Jerebic in Nadi Macura iz SBJ za strokovno vodenje našega obiska, podporo pri kvalitetni izvedbi projekta in navdih za večjo socialno kohezijo. Še nekaj vtisov:

"Veseli me, da širimo svojo socialno mrežo, spoznavamo ljudi, ki nam lahko pomagajo pri našem vključevanju. Jezikovne pregrade so žal prevelike, da bi zmogle same. Hvala SBJ za tako čudovit sprejem. Počutim se res sprejeto. Končno."
Dževada, Bosna in Hercegovina

"Rodila sem v Maroku, po današnjem ogledu ne morem primerjati bolnišnične oskrbe v Maroku in Sloveniji. Ljudje tukaj so zelo dostopni, prijazni, pripravljeni priskočiti na pomoč. Moja naglavna ruta mi onemogoča boljšo integracijo, sploh pri zaposlovanju. Želim si zaposlitve, SBJ dokazuje, da so vse ovire premagljive."
Aicha, MarokoNa strokovnem obisku v Splošni bolnišnici Jesenice