Mladinska opera "Všeč si mi"

Datum: 17 Jan 2019 22:09:59
Zgodba Tarika in Vesne, najstnikov iz različnih kultur, ki se znajdeta v zapletenih osebnih in družbenih razmerjih med prijateljstvom in zadržanostjo, pogumom in strahom, sprejemanjem in zavračanjem. Vesna v Tariku prepozna več kot begunca. Zanjo je prijeten fant, drugačen od sošolcev, rada je v njegovi družbi in se z njim pogovarja; Tarik obuja spomine na sončen in z omamnimi vonjavami prepojeni Orient. Ko v kraju izbruhnejo nesoglasja o navzočnosti beguncev, se Vesna odločno zavzame za Tarika in ga pogumno brani.

 Opera "Všeč si mi" odpira več aktualnih vprašanj, s katerimi se v zadnjih letih sooča Evropa. Na nobeno od kompleksnih družbenih tem pa ne ponuja ozkih odgovorov, temveč kot umetniško delo spodbuja k razmišljanju in poskuša predvsem mlajše občinstvo senzibilizirati za vprašanja kulturne raznolikosti, lastne kulturne in jezikovne identitete, spoštovanje človekovega dostojanstva in čuta za humanost.

Nosilca zgodbe sta fant in dekle, pomembno vlogo ima zbor, ki nastopa v različnih vlogah javnega mnenja – zagovornika in tožnika. Dialogi ostajajo na ravni nerealnosti, ni konkretnih časovnih in krajevnih ter narodnostnih opredelitev. Glasba podpira glavno idejo – srečanje dveh kultur, njuno različnost in možnost mirnega in oplajajočega sobivanja in je polna vsebinskih, zvočnih in karakternih kontrapunktov, kar ustvarja organsko večplastnost. Vsebina se zvočno nadgrajuje z nalaganjem in sozvenenjem raznovrstnih glasbenih ploskev, ki lahko živijo vsaka svoje življenje, a so medsebojno tudi povezane in prepričljivo slikajo doživljanje na eni strani različnih kultur in na drugi strani današnjega globaliziranega sveta.

Pri izvedbi opere, namenjene mladim med 11. in 15. letom starosti, je sodelovala številčna ekipa izvajalcev, od mladih pevcev solistov, prek Mladinskega pevskega zbora GML-ja pod vodstvom Irme Močnik, Slovenskega tolkalnega projekta in instrumentalistov do plesalcev pod mentorstvom profesorja plesa na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana Dušana Teropšiča. Med njimi so sodelovali tudi prosilci za mednarodno zaščito iz Somalije, Nigerije, Gambije in Malija, kot metalci snega oz. "snowmani" v okviru projekta "Učenje za drugo življenje - pomoč pri nastanitvi in oskrbi prosilcev za mednarodno zaščito 2018-2020", ki je financiran iz Proračuna RS in Sklada za azil, migracije in vključevanje.

Mladinska opera je bila na sporedu med 6. decembrom in 14. januarjem 2019 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Posnetek dela mladinske opere si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=sQ-IS5tPbng

Mladinska opera