Kęstutis Kasparavičius med otroki v azilnem domu

Datum: 12 Jun 2019 19:30:26
Kęstutis Kasparavičius je priznani litovski ilustrator in avtor knjig za otroke. Njegove ilustracije poznajo otroci vse od Evrope in Azije tja do Severne in Južne Amerike. 10. juniija 2019 je obiskal tudi otroke v azilnem domu v Ljubljani.
Prve ilustracije, namenjene otrokom, je ustvaril leta 1984, od leta 1989 pa je sodeloval z založniki iz vsega sveta, med drugim iz Nemčije, Danske, Grčije, Mehike, ZDA, Tajske in Južne Koreje. Splošno priznanje si je prislužil z ilustracijami del klasikov Hansa Christiana Andersena, Carla Collodija, E. T. A. Hoffmanna, G. A. Burgerja in Fjodorja Dostojevskega. Njegove akvarele in risbe zaznamujejo nežna barvna shema, izredno natančne podrobnosti, trdna kompozicija in izvirni humor. Pisateljsko kariero je Kęstutis Kasparavičius začel leta 2003 in do danes ustvaril že več kot 55 ilustriranih del. Njegove knjige so bile prevedene v več kot 25 jezikov.

Za svoje delo je dobil več državnih in mednarodnih nagrad, med drugim zlato pero na mednarodnem bienalu ilustracije v Beogradu (1990), za naziv ilustrator leta je prejel diplomo Unicefa (1993) in nagrado za odličnost na knjižnem sejmu v Bologni (2003), za opus del nagrado na področju otroške književnosti, ki jo podeljuje litovsko ministrstvo za izobraževanje in znanost (2009), mednarodno nagrado območja Baltskega morja Janisa Baltvilksa (2010) in nagrado Atrapalibres, ki jo podeljuje katalonski odbor za otroško in mladinsko književnost (2011). Nekajkrat je bil nominiran za Andersenovo nagrado in za nagrado Astrid Lindgren.

10. junija je obiskal tudi otroke v azilnem domu, kjer je ob prijetnem pravljičnem druženju nastala tudi otroška umetnina, 4-metrska žirafa, ki krasi steno v azilnem domu.

Ob podarjenih knjigah pa bomo ustvarjali nove otroške radosti na urah pravljic, ki v sklopu projekta "Učenje za drugo življenje - pomoč pri nastanitvi in oskrbi prosilcev za mednarodno zaščito 2018-2020" potekajo v azilnem domu.

Kęstutis Kasparavičius med otroki v azilnem domu Kęstutis Kasparavičius med otroki v azilnem domu Kęstutis Kasparavičius med otroki v azilnem domu Kęstutis Kasparavičius med otroki v azilnem domu