8. marec - Mednarodni dan žensk

Datum: 23 Mar 2019 12:42:32
8.marca obeležujemo mednarodni dan žensk. Gre za dan, ko se spominjamo prehojene dolge poti k enakopravni družbi in vseh posameznic, ki so na tej poti preskakovale ovire.

Ženskam so izborile mnoge pravice – volilno pravico, pravico do dela, pravico do izobrazbe, pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok… Vse to so pravice, ki se nam danes zdijo samoumevne, a prav gotovo to niso - vsake toliko časa se odpirajo debate, ki bi lahko te pravice ponovno omejile – npr. debata o pravici do splava.

Tudi statistika in dejstva kažejo sliko, ki nam sporoča, da ženske in moški še vedno nismo enakopravni in enakovredni. Kljub temu, da so ženske bolj izobražene, na vodilnih mestih še vedno pogosteje najdemo moške. Moški so še vedno bolje plačani kot ženske. Ženske naredijo pretežni del neplačanega skrbstvenega dela. Še vedno je veliko nasilja nad ženskami (ne samo znotraj štirih sten, ampak tudi na ulici), vsepovsod nas obkrožajo seksistični oglasi in izjave (tudi s strani tistih, ki si tega ne bi smeli privoščiti).

Do popolne enakosti spolov nas tako čaka še dolga pot. Ne samo na liniji med moškimi in ženskami, ampak pri sprejemanju različnosti vseh spolov in spolnih identitet.

Ob 8. marcu smo se v okviru projekta "Učenje za drugo življenje - pomoč pri nastanitvi in oskrbi prosilcev za mednarodno zaščito 2018-2020, ki ga financira Sklad za azil, migracije in vključevanje ter Proračun RS,  s prosilkami za mednarodno zaščito udeležile srečanja z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem, si ogledale Ljubljanski grad ter kosile v grajski restavraciji.

Ob tej priložnosti želimo vsem, da se zakonsko zagotovljena enakost spolov udejanja tudi v našem vsakdanjem življenju. Ne le ob 8. marcu z besedami, ampak vsak dan z dejanji!

Iskrena hvala Mestni občini Ljubljana za prijazen sprejem in priložnost za nova spoznanja.

8. marec - Mednarodni dan žensk 8. marec - Mednarodni dan žensk 8. marec - Mednarodni dan žensk 8. marec - Mednarodni dan žensk