5. december - Svetovni dan prostovoljstva

Datum: 05 Dec 2017 12:12:23
Prostovoljci so v letu 2016 opravili kar 11 milionov prostovoljskih ur.
Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj ali krajše Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine z resolucijo A/RES/40/212 17. decembra 1985. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljstva.

Mednarodni dan prostovoljstva omogoča organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce/prostovoljke, ter posameznim prostovoljkam in prostovoljcem, da pokažejo javnosti, kaj so prispevali s prostovoljskim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni pri doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja.

Ti cilji so:

izkoreniniti skrajno revščino
doseči univerzalno osnovnošolsko izobrazbo
zagotoviti enakost med spoloma in omogočiti večji vpliv žensk
zmanjšati smrtnost otrok
izboljšati zdravje mater
boriti se proti HIV/AIDS, malariji in drugim boleznim
zagotoviti okoljsko trajnost
razviti globalno partnerstvo za razvoj
Tako v različnih državah sveta na ta dan potekajo parade, projekti brezplačne zdravstvene pomoči, predstavljajo in izvajajo se različni prostovoljski projekti, opozarja se ne onesnaženost okolja, ...

5. december je samo en dan, ki vsekakor ni dovolj, saj je širjenje ideje prostovoljstva in navduševanje novih ljudi za opravljanje te dejavnost, ki poteka vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto. 

Iskrene čestitke vsem prostovoljcem, ki velikokrat pomagajo PRVI. 
5. december - Svetovni dan prostovoljstva