25. junij - Dan državnosti

Datum: 25 Jun 2019 19:26:37
Ob dnevu državnosti je v Uradu predsednika Republike Slovenije potekal dan odprtih vrat. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta sprejela več kot štiristo (400) obiskovalcev iz Slovenije in tudi tujine.

"Iz Predsedniške palače pošiljamo najbolj iskrene čestitke in pozdrave z željo, da bi dan državnosti praznovali iskreno, ponosno, vzneseno in z najboljšimi željami za našo prihodnost," je predsednik republike skupaj z gospo Pečar čestital vsem Slovenkam in Slovencem doma in po svetu ter državljankam in državljanom ob osrednjem državnem prazniku. Ozrl se je v čas pred osemindvajsetimi leti in navdihujočo enotnost, ki je tedaj združevala množico, zbrano na Trgu republike. "S ponosom in veseljem se spominjam tega dne," je dejal predsednik Pahor in ocenil, da smo v domovini od tedaj priča duhovnemu in političnemu napredku, začenši z odločitvijo za samostojnost in njeno ubranitvijo.

Kulturni program sta tokrat pripravila Eva Kovačič in Maj Špacapan, nadvse uspešna dijaka oddelka za jazz in zabavno glasbo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Obiskovalci so prisluhnili njunim interpretacijam slovenskih zimzelenih pesmi.

V okviru projekta "Učenje za drugo življenje - pomoč pri nastanitvi in oskrbi prosilcev za mednarodno zaščito 2018-2020", ki ga financira Sklad za azil, migracije in vključevanje ter Proračun RS,  smo si skupaj s prosilci za mednarodno zaščito ogledali delovne in protokolarne prostore predsednika republike, ki nam je v svoji pisarni sproščeno odgovarjal na številna vprašanja. Kot običajno je bila v počastitev državnega praznika pred Predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Dneve odprtih vrat Predsedniške palače, ki na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja potekajo od leta 2013, je dosedaj obiskalo več kot 20.000 (dvajset tisoč) obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine.

25. junij - Dan državnosti 25. junij - Dan državnosti